Winterspecial: Erwtensoep


Hmmm erwtensoep; een echte klassieker! Natuurlijk uitgebreid te koop in blik maar zelf maken is eigenlijk nog veel lekkerder en ontzettend eenvoudig.

Erwtensoep doet mij altijd denken aan de koude dagen van carnaval, aan lange winterwandelingen door de sneeuw en aan lekker cocoonen voor de verwarming… Aangezien het vanaf deze week ineens erg koud is kreeg ik erg veel zin in erwtensoep, mijn vriend is er gek op! Natuurlijk deel ik dit recept graag met mijn lezers. Laat je niet afschrikken door de lange bereidingstijd, het enige wat je hoeft te doen is de groentes snijden, daar ben je in 20 minuten wel klaar mee!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen beoordelingen)

Loading...

klok Bereidingstijd: 120 minuten
pers Aantal personen: 4-6

 

erwtensoep1

Ingrediënten:

  • 400 gram spliterwten
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1/4 knolselderij
  • 3 takjes selderij
  • 1 blaadje laurier
  • 250 gram spek
  • 1 rookworst
  • Peper
  • 1/2 eetl. zout

 Benodigdheden:

  • Schuimspaan

 Bereidingswijze:

Doe 2 liter water, de spliterwten, het spek, laurierblad en het zout in een grote pan. Breng het aan de kook en schep regelmatig het schuim uit de pan. Laat het mengsel 45 minuten doorkoken.

erwtensoep3 erwtensoep4

Snijd ondertussen de prei in ringen, de ui, winterpeen en knolselderij in blokjes. Voeg de groente na de 45 minuten toe aan de soep en kook de groentes in ongeveer 30 minuten gaar.

Voeg dan de rookworst toe in plakjes gesneden en laat warm worden. Voeg op het allerlaatste moment de gesneden selderij toe. Als deze te lang doorkookt is de smaak namelijk verdwenen.

De soep is uiteraard de volgende dag nóg lekkerder omdat de smaken dan heerlijk hebben kunnen doortrekken.

erwtensoep

Zoals je ziet is er aan dit recept geen aardappel toegevoegd. Uiteraard kan dit prima. Ik zou dan ongeveer 4 aardappels in blokjes snijden en meekoken met de groentes. Wel zou ik dan iets meer water toevoegen aan de soep anders wordt het te dik. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. In plaats van spek kun je bijvoorbeeld ook schouderkarbonade toevoegen. Voeg dit toe aan het begin van het recept. Je kunt uiteraard ook een combinatie maken van spek/karbonade. Dit is gewoon een snelle variant van erwtensoep omdat je dus geen aardappel hoeft te schillen of de karbonade uit elkaar moet pulken. Pas het dus aan naar wens en tijd.

Al helemaal zin een keertje zelf erwtensoep te maken? Laat even weten wat je ervan vond!

Bron: AH erwtensoeppakket

About The Author

Elina * Enschede * 31 jaar * Foodblogger * Werkt bij LumenXL * Owner & Founder FLF * Kookgek * Eetgek * Gek op koopjes & aanbiedingen * Sushi verslaafd *

No Comments

Leave A Reply


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.