Linzensoep met tomaat en bleekselderij

linzensoep spek paprika bleekselderij tomaat

 

Linzensoep met tomaat en bleekselderij staat hier regelmatig op tafel. Ik maak dan gelijk een hele grote soeppan vol en ik kan hier dagen van eten! Benieuwd naar het recept?

Deze soep is lekker snel te maken, wel moet je een aantal groentes snijden. Maar dit is het dubbel en dwars waard. Omdat je eerst de spekjes, ui, knoflook en groentes aanbakt, worden de groentes als het ware gemarineerd. Dit proef je terug in de soep. Hmmm.. bij het schrijven van dit recept begin ik alweer te watertanden! Hier volgt dus snel het recept zodat je dit kunt namaken.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1X gestemd, gemiddeld: 5.00 van de 5)


Loading...

klok Bereidingstijd: 40 minuten
pers Personen: 4 personen

  Translate recipe

********************************

Ingrediënts:

  • 3 stalks celery
  • 4 tomatoes (peeled)
  • 2 yellow peppers
  • 2 liters of stock (I used beef stock)
  • 2 cans lentils (Bonduelle) or lentils (see preparation of dried lentils)
  • 3 large potatoes
  • 1 onion
  • 250 gram bacon
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 cloves garlic
  • pepper
  • salt

Preparation with canned lentils:

Chop the onion. Put the olive oil in a pan and fry the onion with the bacon in a large pan. Press the garlic and let it fry for a minute.

Cut the celery into arches and the bell pepper into pieces. Peel the tomatoes (cross the tomatoes, pour over boiling water and cook for about 10 to 20 seconds. Drain the water and rinse the tomatoes under cold water. Now you can easily remove the skin) and cut into bite-size cubes. Add the vegetables to the mixture and let it fry for five minutes, stirring.

Peel the potatoes and cut into cubes. Bring the stock to the boil, add the canned lentils. Add the diced potatoes and bacon-vegetable mixture to the stock. Bring to the boil and cook for +/- 10 minutes.

The soup is ready after 10 minutes or when the potatoes are cooked. Make the soup to taste with salt and pepper. Be careful with the salt because the bacon is salty too! I usually use only pepper.

Preperation with dried lentils:

Start with the stock. Put the stock in the pan and add 250 grams of dried lentils. You can use lentils to your liking, I usually use green or brown lentils. Check the packaging for the cooking time. This is usually about 30 minutes. Follow the recipe. Add after 30 minutes, the bacon-vegetable mixture to the broth and lentils. Do not forget to add the potatoes.

********************************

Ingrediënten:

  • 3 stengels bleekselderij
  • 4 tomaten (ontveld)
  • 2 gele paprika’s
  • 2 liter bouillon (ik gebruik zelf rundvleesbouillon)
  • 2 blikken linzen (bonduelle) of gedroogde linzen (zie bereidingswijze met gedroogde linzen)
  • 3 flinke aardappels
  • 1  ui
  • 250 gram spekreepjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • peper
  • zout

Bereidingswijze met linzen uit blik:

Snipper de ui. Doe de olijfolie in een pan en fruit de ui samen met het spek in een grote hapjespan/koekenpan. Pers de knoflooktenen uit en laat die een minuut meebakken.

Snijd de bleekselderij in boogjes en de paprika in stukjes. Ontvel de tomaten (kruis de tomaten in, giet hier kokend water over laat ongeveer 10 a 20 seconden weken. Giet het water af en spoel de tomaten af onder koud water. Je kunt nu het vel makkelijk verwijderen) en snijd ze in hapklare blokjes. Doe de groente bij het mengsel en laat deze vijf minuten al roerend meebakken.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Breng de bouillon aan de kook, doe de linzen uit blik erbij. Doe de aardappelblokjes en het spek-groentemengsel bij de bouillon. Breng aan de kook en laat +/- 10 minuten koken.

Controleer na de 10 minuten of de aardappels al gaar zijn. Maak de soep op smaak af met peper en zout. Pas wel op met het zout want de spekjes geven ook al erg veel zout af! Ik gebruik meestal alleen nog peper.

Bereidingswijze met gedroogde linzen:

Begin met de bouillon. Zet de bouillon op en voeg hierbij 250 gram gedroogde linzen toe. Je kunt linzen naar wens gebruiken, ik gebruik meestal groene of bruine linzen. Kijk op de verpakking voor de bereidingstijd. Meestal is dit ongeveer 30 minuten. Volg verder het recept. Voeg na de 30 minuten het spek-groentemengsel toe aan de bouillon en de linzen. Vergeet de aardappelen niet toe te voegen.

linzensoep spek paprika bleekselderij tomaat

Tips:

Wil je een vegetarische linzensoep maken? Maak de soep dan met groentebouillon. Laat de spekjes weg in dit recept of neem hiervoor vegetarische reepjes om toch een lekkere bite te hebben in de soep. De soep kun je daarnaast ook perfect invriezen.

Eet je wel eens peulvruchten? En kook je wel eens wat lekkers met linzen?

Eet u smakelijk!

 

Print pageEmail page

Nog meer lekkere recepten:

About The Author

Elina * Enschede * 26 jaar * Foodblogger * Hoofdredactrice * Owner & Founder FLF * Kookgek * Eetgek * Gek op koopjes & aanbiedingen * Sushi verslaafd *

1 Comment

  1. Lucie says:

    Echt een maaltijdsoep voor de eerste gure dagen!

Leave A Reply


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.