Humkessoep; twentse snijbonensoep

soep, snijbonensoep, spekjes, witte bonen, selderij, knolselderij, aardappel, bouillon, karbonade, wintersoep

 

Joepieeee de knolselderij ligt weer in de winkel! Dit betekent dat er weer snijbonensoep gemaakt kan worden. Snijbonensoep oftewel humkessoep is een heerlijke twentse soep gemaakt met snijbonen, knolselderij, prei en schouderkarbonade.

Dit is echt een soep die de volgende dag nóg lekkerder is. Deze soep is ontzettend makkelijk te bereiden en toch maak je grotendeels alles zelf zonder behulp van een pakje. De soep bevat heel erg veel groente waardoor deze zeker gezond is nu de weerstand weer wat omlaag gaat door het koude en gure weer. De soep is perfect om 2 dagen met een gezin van te eten, wat over blijft kun je ook invriezen. Voor deze soep is het handig om een grote soeppan te gebruiken. Wil je wat minder soep? Halveer dan de ingrediënten.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5X gestemd, gemiddeld: 3.40 van de 5)


Loading...

klok Bereidingstijd: 90 minuten
pers Aantal personen: 6-8

 

hum1

 Ingrediënten:

  • 2 schouderkarbonades
  • 150 – 200 gram spek
  • 500 gram snijbonen
  • Kleine knolselderij
  • 2 stengels prei
  • 3 grote aardappels
  • Potje witte bonen ( +/- 370 gram)
  • Paar stengels bladselderij
  • 3 bouillonblokjes

 benodigdheden:

  • Zeef
  • Soeppan

 Bereidingswijze:

Breng 2 liter water aan de kook en voeg 3 bouillonblokjes toe. Ik heb gekozen voor rundvleesbouillon. Voeg de schouderkarbonades toe en laat het vlees ongeveer 1 uur trekken in de bouillon.

Snijd ondertussen de aardappels, de snijbonen en de knolselderij. Doe de witte bonen in een zeef en spoel af. Laat deze uitlekken. Snijd de prei in ringen.

 

hum8

Haal na het uur de schouderkarbonade uit de bouillon en laat deze ongeveer 5 minuten op een bord liggen. Haal daarna het vlees van het bot af en maak deze klein. Zorg ervoor dat de grote stukken vet worden verwijderd. Doe het vlees samen met de spek, aardappels, snijbonen en de knolselderij terug in de pan.

Voeg na 10 minuten ook de prei toe. Na ongeveer 30 minuten zullen de groentes gaar zijn. Voeg als laatste de witte bonen en de bladselderij toe, laat deze even kort warm worden. De soep is klaar!

hum7

Serveer de soep met verse peper en nog wat extra blaadjes selderij naar wens. Nu kun je lekker genieten van een heerlijk herfstig soepje!

 

 

Print pageEmail page

Nog meer lekkere recepten:

About The Author

Elina * Enschede * 26 jaar * Foodblogger * Hoofdredactrice * Owner & Founder FLF * Kookgek * Eetgek * Gek op koopjes & aanbiedingen * Sushi verslaafd *

4 Comments

  1. Jolijn says:

    Die soep ga ik (als fanaat) zeker een keer uitproberen. Simpel en voedzaam denk ik. Thanks.
    (nu maar hopen dat ik die lastige som kan uitrekenen)

    • Elina says:

      De som is gelukt zie ik! Haha, ik hoef dan namelijk niet telkens toestemming te geven voor elke comment. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

  2. Paula says:

    Een goed recept, maar met een zelfgemaakte runder- of kippenbouillon in plaats van de bouillonblokjes nog veel lekkerder en authentieker! Met bouillon van blokjes krijg je die typische chemische smaakstoffensmaak (E621 etc.)
    Zelf bouillon maken is simpel, geeft veel voldoening en het resultaat is ernaar!

    • Elina says:

      Ik geef je helemaal gelijk Paula! Helaas heb ik daar vaak de tijd en de moeite niet voor. Verder anders naar de biologische winkel, daar hebben ze ook erg lekkere bouillon zonder E-nummers, wel een stukje duurder!!

Leave A Reply


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.