Basic Cooking; Andijviestamppot

 

Iedereen maakt het anders, dus bij deze mijn manier van stamppot rauwe andijvie. Lekker in alle seizoenen. Daarnaast is dit natuurlijk een zeer simpel gerecht dus ook te maken als je nog nooit in de keuken hebt gestaan!

Iedereen heeft wel eens een restje aardappels in de kast liggen. Wat moet je daar nou mee? Nou gewoon stamppot maken! En dan vooral andijviestamppot, want dat kan al-tijd! Als ik aan de stamppot denk loopt het water alweer in mijn mond. Jammie! Dit recept is ook zéér geschikt voor de mensen die nauwelijks of niet koken en eens wat anders willen als een opwarmmaaltijd.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1X gestemd, gemiddeld: 5.00 van de 5)

Loading...

klok Bereidingstijd: 30 minuten
pers Personen: 3 – 4 personen

 

andijvie2

 Ingrediënten:

  • 1500 gram kruimige aardappels (ongeschild)
  • 250 gram spekjes
  • 1 zak andijvie fijn gesneden (200 gram)
  • 1 kop melk ± 250 milliliter
  • Pot piccalilly
  • 1 eetlepel boter
  • Zout
  • Peper

 Benodigdheden:

  • Pureestamper

 Bereidingswijze:

Schil de aardappels en doe ze in een pan met ruim water. Giet het water af en vul de pan met nieuw water. Voeg ruim zout toe. Zet de pan op het vuur en laat het voor ongeveer 20 minuten koken. Heb je vastkokende aardappels? Kook deze dan ongeveer 25 minuten totdat de aardappel uit elkaar valt zodra je er in prikt.

Bak de spekjes in een aparte koekenpan in één eetlepel boter. In principe hoef je de spekjes niet in vet te bakken maar dan hoef je straks ook geen boter door de aardappels te doen. Bak de spekjes zolang je lekker vindt. Ik ben gek op half gebakken spekjes maar je kunt ze ook uitbakken.

Verwarm de kop met melk 1 à 1½ minuut in de magnetron. Heb je geen magnetron? Verwarm het dan even in een steelpannetje.

Giet het water van de aardappels af. Leg een pannenlap op het aanrecht en leg daar de warme pan op. Voeg een deel van de melk toe aan de aardappels en begin met stampen. Gooi telkens een beetje melk erbij totdat alle melk op is. Als het goed is, is er nu een mooie puree ontstaan.

 

andijvie6

 

Doe een handje andijvie in de pan en roer dit door de warme aardappels. Doe telkens een handje erbij totdat je de verhouding aardappel/andijvie goed vindt.

Voeg de gebakken spekjes bij de aardappelen en andijvie. Indien je wilt kun je het vet eventueel afgieten en de spekjes laten uitlekken op een keukenpapiertje. Dit vind ik zelf niet aan te raden want het gaat ten kostte van de smaak! Als je op dieet bent, neem dan de helft aan spekjes én laat de spekjes uitlekken. Maal wat verse peper over de andijvie en eventueel wat nootmuskaat. Proef even of de stamppot zout genoeg is. Let op (!) de spekjes zijn óók zout houd hier rekening mee!

Serveer de andijviestamppot met een flinke dot piccalilly.

 

andijvie1

About The Author

Elina * Enschede * 31 jaar * Foodblogger * Werkt bij LumenXL * Owner & Founder FLF * Kookgek * Eetgek * Gek op koopjes & aanbiedingen * Sushi verslaafd *

No Comments

Leave A Reply


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.